Hoe voorkom ik dat mijn WordPress website teveel opslagruimte gebruikt?

Updated on 6 juli 2021

Veel gebruikers houden bij het uploaden van content (foto’s, video’s en andere bestanden) geen of weinig rekening met de grootte van de bestanden. Hierdoor kan de opslagruimte van je website snel vollopen. Dit is om meerdere reden niet verstandig:

  1. Opslagruimte voor hosting is relatief prijzig (in vergelijking met bijvoorbeeld Google Photos). Dit komt omdat er duurdere hardware wordt gebruikt om de website zo snel mogelijk weer te geven. Daarnaast wordt alles vaak meerdere keren geback-upt (voor je gemoedsrust).

  2. De website wordt onnodig traag. Hoe groter het bestand dat ingeladen moet worden, hoe langer het duurt voordat je website geladen is. Er is inmiddels veel geschreven over hoe een snelle website onder andere de conversie positief beïnvloedt.

Wat is de ideale grootte van een afbeelding?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, omdat dit afhangt van het gebruik. Wil je posters verkopen aan je klanten? Dan wil je deze waarschijnlijk zo groot mogelijk laten zien. 

Voor de meeste websites is een foto van tussen de 0,5 en 1 MB meestal meer dan groot genoeg om mooi weer te kunnen geven. Afhankelijk van je hostingpakket kun je dan al gauw enkele duizenden foto’s plaatsen. Het beheren van content is echter wel van belang als je een website goed wilt onderhouden. 

Hoe kan Blauwwwdruk mij helpen opslagruimte te besparen?

Websites die gebouwd en gehost worden door Blauwwwdruk rusten we standaard uit met tools die je foto’s verkleinen nadat je ze geplaatst hebt (d.m.v. compressie, etc). Dat scheelt vaak veel opslagruimte. 

We beperken echter niet de max upload size van bestanden. Het is niet aan ons om te bepalen of je posters wilt plaatsen, of kleine afbeeldingen. We kunnen op verzoek een max upload size voor je instellen, zodat je niet per ongeluk grotere bestanden kunt uploaden in de toekomst. Neem hiervoor even contact met ons op, als je dit wilt.

Begin direct met website onderhoud

Met terugwerkende kracht je afbeeldingen of bestanden aanpassen is lastig, omdat WordPress de bestanden koppelt aan jouw berichten of producten. Je kunt dit proberen met een plugin. Mede om deze reden bieden wij onze klanten altijd een onderhoud- en supportpakket aan. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Lees ook dit artikel: https://wpengine.com/resources/wordpress-media-library-clean-up/

LET OP! Je kunt hiermee je website “kapot maken”, waardoor je “lege afbeeldingen” te zien krijgt. 

Mocht dit gebeuren, dan kunnen wel uiteraard een backup voor je terugplaatsen.