Webpagina optimalisatie: “Leverage browser caching” oplossen

Updated on 6 juli 2021

Wanneer je bezig bent met het optimaliseren van je webpagina, dan kom je vaak deze melding tegen. Wat betekent dit?

Deze melding klinkt veel ingewikkelder dan hij is. Wanneer je een website bezoekt, moet deze ingeladen worden in de browser. Hoe meer gegevens (data) er over het internet gestuurd moet worden, hoe langer het duurt voordat de pagina zichtbaar is op het scherm. “Da’s logisch”, zoals Johan Cruijff zou zeggen. 🙂

Wat is caching?

Om webpagina’s snel te serveren aan bezoekers wordt er op het internet al sinds jaar en dag gebruik gemaakt van “caching”. Caching is niets anders dan het tijdelijk opslaan van informatie, met het doel deze informatie snel beschikbaar te kunnen stellen voor de bezoeker.

Zodra je een website bezoekt, wordt een deel van deze informatie lokaal opgeslagen op je eigen computer, met behulp van de browser. Dit noemen we browser caching. Het gaat hierbij om “statische elementen” van een webpagina, zoals plaatjes. Gegevens die over het algemeen niet dagelijks wijzigen.

Wanneer je de website een tweede keer bezoekt kijkt je browser eerst in de lokale cache om te zien of er al een gecachte versie van de website op de lokale harde schijf staat. Al deze gegevens hoeven dan namelijk niet over het internet gestuurd te worden, waardoor je de webpagina veel sneller te zien krijgt.

Expiration toevoegen

De melding “leverage browser caching” wil zeggen dat jouw website niet optimaal gebruik maakt van de browser cache. Dit komt doordat de gecachte bestanden standaard een bepaalde “verlooptijd” (expiration) meekrijgen. Dit is de tijd waarop de browser de opdracht krijgt om de gecachte gegevens te verversen. Wanneer deze tijd erg kort is (zeg een paar uur), dan moet de bezoekers alsnog alle gegevens van de server halen, waardoor hij dus geen gebruik maakt van de browser cache. Een gemiste kans!

De bestanden die genoemd worden bij deze melding hebben deze een te korte verlooptijd. Je kunt dit optimaliseren door in je htaccess file per type bestand aan te geven na hoeveel tijd de bestanden opnieuw gecached dienen te worden.

Zelf bezig met optimalisatie? Gebruik dan deze tools: GTmetrixPingdom Tools, of Google PageSpeed,