Webpagina optimalisatie: “Serve scaled images” oplossen

Updated on 6 juli 2021

Wanneer je probeert een webpagina te optimaliseren dan verschijnt vaak de melding “serve scaled images”. Wat betekent dit?

Het klinkt ingewikkeld, maar het is in de praktijk vaak simpel op te lossen. Wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld de WordPress media bibliotheek, dan zal het vaak voorkomen dat je een afbeelding upload in het formaat (dimensies) dat je voorhanden hebt.

Standaardformaten in WordPress

Als je bijvoorbeeld een plaatje van 600 x 400 px uploadt naar de bibliotheek van WordPress, dan maakt WordPress hier automatisch een aantal verschillende versies van, in verschillende formaten (thumbnail, gemiddeld, en groot). Deze standaardformaten kun je overigens zelf instellen in WordPress.

Op de website wordt echter niet altijd gebruik gemaakt van deze standaard formaten. Het kan zomaar zijn dat je op de frontpage een afbeelding gebruikt van 300 x 200 px groot. WordPress pakt dan de afbeelding die het dichts bij dit formaat past en schaalt de afbeelding vervolgens. Dit gebeurt dan in de browser, waardoor deze kostbare rekenkracht gebruikt voor het tonen van deze afbeelding. De tijd die hiervoor nodig is gaat ten koste van de laadtijd.

Probeer dus te kijken naar welk formaat de afbeelding geschaald wordt en maak handmatig een versie van de afbeelding op dit formaat met een afbeeldingseditor zoals Gimp, Photoshop of Pixelmator.

Zelf bezig met optimalisatie? Gebruik dan deze tools: GTmetrixPingdom Tools, of Google PageSpeed.